Historia & Ursprung

 
 

Bombay är en hybridras framtagen av Nikki Horner från Kentucky USA genom att korsa amerikansk brun burma med en svart Amerikanskt korthår. Hon började redan som sextonåring att ställa ut och föda upp katter under det i katt världen för evigt legendariska stamnamnet Shawnee.

Hon födde ut ett stort antal titel vinnande katter av raserna amerikanskt korthår, burma, exotic, himalaya, perser och siames under hennes långa karriär som uppfödare.

Det var under mitten av 1950-talet då hon födde upp bruna burmor och svarta american shorthair som Horner föreställde sig en burma med svart slät päls och slående kopparfärgade ögon - en panter i miniatyr. Då hon ville att den skulle efterlikna Indiens svarta leoparder döpte hon sin fiktiva katt ras till Bombay efter staden Bombay.

Hennes första försök 1958 var ett misslyckande, med kattungar som mest såg ut som dåligt typade american shorthairs och inte i närheten av en svart burma. 1965 gjorde hon ett nytt försök och valde ut en avelsgrupp med större omsorg vilket i det långa loppet ledde henne dit hon ville.

Trots hård kritik, från burma uppfödare som ogillade att Horner mixtrade med alternativa färger med deras avelslinjer, godkände CFA 1970 först Bombayen för registrering och senare Championstatus 1976. I TICA blev den godkänd 1979.

 Ungefär vid denna tidpunkt slutade Nikki med bombay aveln tärd av de många och långa årens kamp för att få rasen godkänd och accepterad. Andra uppfödare hade dock redan förälskat sig i Bombarens skönhet, karisma och perslighet och arbetade gemensamt för att hålla rasen vid liv.

Med hjälp av nya blodslinjer avlade Herb och Suzanne Zwecker fram Road to Fame’s Luv It Black, en katt som kom att ha betydande genomslags kraft för rasen. Ända tills Luv It Black’s blev årets näst bästa katt i CFA 1985 hade det gått relativt dåligt för rasen i show ringarna. Detta dels på grund av motståndet från burma uppfödarna samt ojämn avelsbas nivå. Luv It Black kan ännu idag ses i många stamtavlor.

 

GC, NW Road To Fame's Luv It Black
CFA's 2nd Best Cat 1985.
Br: Herb and Suzanne Zwecker.
Ow: Herb & Suzanne Zwecker and
J. and M. Williard

 

Trots att Bombayen fortfarande ansedd som en minoritets ras med bara 97 nyregistreringar i CFA 2000 har den vunnit över sina motståndare och emottagit godkännande av de flesta internationella katt förbund världen över, dock ännu inte i Fife.

CFA standard  Tica Standard

Rasen Bombay är något tvärtemot vad somliga anser något helt annat än raserna Asian Shorthair, Australian Bombay samt Mandalayer som väldigt ofta felaktigt marknadsförs som om de vore samma sak som äkta amerikanska Bombayer inte bara här i Sverige utan även i Australien, Nya Zeeland och i England läs mer om detta under rubriken Look Alikes.

 

Nikki Horner dog i cancer den 11:e april 1995. Under nära ett halvt sekel spelade hon en betydande roll i katt världen. Hon hade skrivit sitt namn i rekordböckerna med stora bokstäver och vi kommer nog med störst sannolikhet inte att se något liknande resultat som de hon hade under åren 1960-1965.

Då hon bland annat vann  flera Cat Of The Year titlar med en rad katter av olika raser.

Trots allt detta så talade hon om Cat Fanciers' Association's 1988 Invitational Show när hon blev tillfrågad om hennes mest tillfredställande resultat:

"När jag kom in i utställningshallen med dess skyhöga tak med stora flaggor hängandes över varje sektion, och när jag såg den det stod Bombay på, tänkte jag herre gud folk kommer inte att komma ihåg alla katter jag fött upp eller alla de vinster jag haft under årens lopp, men när jag är borta kommer Bombayen fortfarande att finnas."