Karaktär & Skötsel

 
 

Om du är ute efter en reserverad och inte allt för social, lekfull eller aktiv katt kan du sluta läsa här. Bombaykatten är allt annat än en stillsam eremit! Precis som sin "kusin" Burman är Bombay katterna "kardborre kissar"  som klistrade vid din sida. De möter dig i dörren när du kommer hem och sover helst i ditt knä ner du ser på tv och också hemskt gärna bredvid eller på dig i sängen.

 

De kräver ständig uppmärksamhet och de följer dej likt en skugga tills de får den. Den dyrkar människan och tenderar att älska hela familjen hellre än att knyta band med någon enskild familjemedlem.

 

De är helt underbara med barn och går även bra ihop med hundar.
Bombayen är likt Burman lekfulla och klipska och sitt jämna fina temperament har den fått från sin andre anfader,  Amerikanskt korthår.

Om en tom vatten eller foder skål skulle möta dem eller om de skulle bli ignorerade om så bara för en sekund låter den dig snart veta det.

 

Bombayen är mår inte bra av att vara ensamma för länge och tänk väl över alternativet att skaffa den en kamrat om du spenderar mycket tid utanför hemmet.

Skötsel

Bombayen är en mycket lättskött ras som behöver väldigt lite pälsvård. Den sköter om sin päls helt på egen hand men att bli klappad eller borstad med en gummiborste blir oftast mycket uppskattat. Dess korta glansiga päls är lätt att hålla vacker men ett bad då och då kan vara bra för att få bort döda hårstrån, om din Bombay vill samarbeta det vill säga.

De flesta uppfödare rekommenderar först och främst ett torr foder av hög kvalitet samt att man kompletterar måltiderna med rått kött framför allt för att bygga upp muskulaturen vilken är av högsta vikt för show katter. Utfodringen med kött kan vara riskfyllt så det är viktigt att vara noga med hygienen och vilket kött man väljer.

Tre fyra dagar innan en utställning brukar man bada Bombayen så pälsen hinner återhämta en del av de naturliga oljor som hjälper till att ge den sin glans

 

Artiklar om rasen Bombay

Sunny och Twintorps katter i webbtidningen Spinn

The Bombay by Suzanne Zwecker

The Louisville Hugger by Phil Maggitti

Bombay Mix