Look Alikes

 

 

Bombayen är en väldigt ovanlig ras även i sitt hemland USA där det bara finns ca 20 uppfödare. I Frankrike har den vunnit mark på senare år och det finns ett fåtal uppfödare utspridda i resten av världen.

Kanske är det just på grund av detta faktum att den är så ovanlig och svår att få tag på, som det har kommit en rad varianter runt om i världen. Dessa marknadsförs ofta helt felaktigt som samma ras.  Dessa katter kan till det yttre påminna mycket om den äkta amerikanska bombayen och man kan säga att de är av samma fenotyp men deras genotyp är helt olika. Stambokförare runt om i världen registrerar katter efter genotyp som är en individs exakta genetiska egenskaper inte fenotyp. Med andra ord registrerar man en katt efter dess genetiska anlag och inte dess yttre attribut.

Folk i allmänhet verkar tro att en svart korthårig katt med lysande gula ögon måste vara en bombay oavsett om den är kommer i från ett katthem, grannens huskatt eller om den är köpt av en uppfödare.

Nikki Horners avelsprogram för Bombayen var noga planerat och kontrollerat mens man i  England fick fram sin variant mest av slump till följd av en rad oplanerade parningar mellan europeisk burma och bondkatter.

Redan under 1960-talet hade några engelska burmauppfödare registrerat svarta kattungar och ställt ut på utställning. Dessa var resultatet av en rad tjuvparningar främst mellan europeiska burmor och vanliga huskatter. Senare under 1980 talet började en rad engelska uppfödare på allvar utveckla en nys ras vid namn solida Asians. En svart Asians färgbeteckning heter "bombay" och de blev godkända i GCCF 1990 och de andra solida färgerna blev godkända 1994. Dessa katter är av europeisk burma typ men i andra färger, mönster och pälslängd. Det finns både korthåriga och semikorthåriga Asians.

Ett avelsprogram som är mycket likt det i England har nyligen startats av en grupp uppfödare i Tyskland. deras mål är att föda upp "Europeisk Bombay" då de själva föredrar den Europeiska Burmans typ och utseende

I Australien kallar de sina svarta look alikes för Australian Bombay. Dessa har bland annat huskatter, exotics, Brittiskt korthår och engelsk Burma i bakgrunden. I Nya Zeeland benämns dessa svarta katter med beteckningen Mandalay

På grund av de problem som uppstått när både uppfödare och folk i allmänhet inte vetat och förstått skillnaden mellan en katt vars färgbeskrivning är bombay eller en vars ras tillhörighet är Bombay så har detta varit upp i flertalet diskussion på det årliga mötet både inom Nordiska IDP samt på WCC.

I Sverige har vissa uppfödare till och med gått så långt att de helt enkelt bytt ras och stamtavla på sina Asian (ASS n) katter till Bombay (BOS n) och även tävlat med dem på utställning. Detta på grund av att "de inte vetat" eller brytt sig om de uppenbara skillnaderna i typ och ursprung fast man rådfrågat Sverak i ärendet redan 2004.

Några av dem säljer fortfarande idag November 2007 dessa  Asian katter som  traditionellt  typade Bombayer detta utan att ens ha en enda amerikansk katt av tillåten ras (amerikansk brun burma, svart amerikanskt korthår  eller naturligtvis en äkta Bombay) i sina katters  vars härstamning mestadels är från England stamtavla. De låter helt enkelt bli att följa det beslut som säger att de skall ändra tillbaka sina katter till den ras som står skriven på  original stamtavlorna.

Den senaste uppdateringen är sorgligt nog att ett par av dessa uppfödare i ett desperat och patetiskt  försök att komma undan med fusket valt att byta både klubb, hemsida och namn på sin uppfödning. Man har även avlat med sina omregistrerade Asians utomlands med renrasiga Bombayer allt för att kringgå de beslut man tagit inom Nordiska IDP och  för att sedan komma tillbaka till Sverige och fortsätta avla på och ställa ut avkommorna som inte är annat än blandraser - det vill säga huskatter som inte tillför något gott till rasens vidare utveckling snarare tvärom!

Samma svenska uppfödare har även importerat ett antal renrasiga amerikanska burmor på senare tid och omvärlden följer med spänning vilka katter de tänkt para dessa med. Har vi tur har de förhoppningsvis kanske lärt sig ett och annat, annars använder de väl sina omregistrerade katter även denna gången på ett eller annat sätt.

Samtidigt har en tredje mycket ansvarsfull och ärlig uppfödare valt att se till att dennes katters stamtavlor ändras tillbaka och tävlar med dem som rätt ras.

 

Vad Sverak ansåg om ärendet

redan 2004 går att läsa här

 

 

Asian Uppfödare Australian Bombay & Mandalay
SVERIGE

Moonlight Shadow´s

Zizou´s / sECURITAZZ

Nattblommans  / EBONYCATS

Australien

Xquizit

Repetite

Jammac
   
Tyskland

Of Blue Sinfonie

Nya Zeeland

MandaBurms

   
ENGLAND Asian Klubbar
ADVERSANE The Asian Cat Association
TYPHA The Bombay and Asian Self Breed Club