Utseende

 

 

Den ideala bombayen är en medelstor katt med väl tilltagen benstomme och välutvecklad muskulatur som väger mer än vad des storlek utlovat innan man lyft den. Muskulös och välutvecklad bröstkorg. Hankatten är betydligt större än honkatten. En Bombay skall ha kraftiga ben som avslutas med små runda tassar.

Huvudet är rundat på ett angenämt sätt utan skarpa kanter. Kinderna skall vara välutvecklade.

Nosen bred, något rundad och ganska kort. Hakan skall vara kraftig.

 

Två typer av huvudformer finns hos den Amerikanska Burman

och likaså hos Bombayen. Traditional och Contemporary

 

            

Traditional                                                Contemporary

Bombayer av typen traditional har en något längre smalare nos än Contemporary typade katter. Den mindre extrema huvudtypen föredras av vissa och ses oftast på TICA utställningar.

CFA uppfödare och domare tycks föredra den plattare mer extrema Contemporary bombayen. I en Bombaykull kan det förekomma katter av båda typerna, några med lite plattare nos och några med längre smalare nos.

Ögonen skall vara stora helt runda och placerade brett isär med en färg variation från koppar till gyllene bärnstensfärgade.

De medel stora öronen skall vara placerade brett isär något framåtlutade med en bred bas och mjukt rundad tipp. Svansen är rak och av mellan längd.

Pälsen det kanske finaste av rasens attribut skall vara kort och tättliggande med en skimrande glans och helt korpsvart ända in till roten. Den skall kännas som varm sammet vid beröring och ha en satinliknande mycket mjuk textur.

Endast en färg och ett mönster är tillåtet. Solid Svart. Har du äkta bombayer och använder dig av endast de tillåtna raserna ( brun amerikansk burma eller svart Amerikanskt korthår för ut parning får man därför inga kattungar som är tex. lila, blå eller choklad färgade.

Fast de flesta uppfödarna får ett antal bruna avkommor detta till följd av att det ännu är tillåtet (och nödvändigt) att avla ut Bombayen med brun Amerikansk Burma och i CFA även Amerikanskt korthår. Detta för att man skall kunna nå och upprätthålla den önskvärda päls, huvud och kroppstypen typisk för Bombayen.

Denna ut avel skapar vissa problem då genen som styr den bruna färgen är recessiv och den som styr den svarta är dominant. Om en Bombay katt har en uppsättning av den svarta genen och en uppsättning av den bruna vilket de flest bombayer har, kommer katten att vara svart men vara bärare av det bruna anlaget som den kan föra vidare till sina avkommor. Så en katt som får det bruna anlaget från båda föräldrarna kommer således att vara brun.

Om den ena  föräldern är en bruna Burma och den andra en svart Bombay kan man i vissa förbund registrera och ställa ut avkomman som Burma, detta görs bland annat i franska LOOF.

I CFA är det tillåtet att använda sig av både brun Amerikansk Burma samt av svart Amerikanskt korthår. Tica tillåter enbart parningar BombayXBombay eller BombayXAmerikansk brun Burma precis som i LOOF i Frankrike.

 

CFA Breed Profile

Sena & tidiga i utvecklingen:

Bombay kattungar ser väldigt vardagliga ut likt vilken huskatt som helst. Förvandlingen av den fula ankungen börjar runt 4 månaders ålder, då de utvecklar sin smidiga glansiga päls och sin fantastiska blick.

Kattungarna är klar för sina nya hem vid 12 till 14 veckors ålder och det kan då fortfarande vara mycket svårt att uppskatta deras kommande utveckling. Show potential börjar kanske inte visa sig innan kattungen nått 6-7 månaders ålder.

En sträv päls kan förvandlas till en kort smidig och glansig och en tanig kropp förvandlas till en byggd av muskler. Vissa har inte slutat mogna vid 18 månaders ålder, och de fortsätter att utvecklas med åldern.

Medan Bombayen mognar långsamt fysiskt är det en helt annan femma när det gäller den sexuella mognaden. Några är sexuellt aktiva redan vid 5 månaders ålder, fast medel åldern för sexuell mognad ligger runt 7-8 månader.